Door de dualiteit van het denken

Dit en dat. Ik en jij. Dit is een groot probleem. Dit is belangrijk. Ik wou dat... Je kwetst me door... Morgen zal ik gelukkig zijn.

Wrijvingsenergie

Door dualiteit te scheppen creeer je wrijvingsenergie (Krishnamurti). Ik noem het "mindgames". Het denken is als een hondje aan een lijn, als je geen leiding aan je denken geeft gaat het hondje aan de lijn sjorren. Het effect is dat het denken er met je aandacht vandoor gaat, je bent dan "in gedachten".

Je kunt ook voelen waar je aandacht in je hoofd zit. Sommige mensen kunnen zelfs hun amygdala voelen - het centrum van freeze, flight or fight.

Oefening: voel het gebied in je lichaam waar je mind zit. sommige mensen ervaren dit gebied als een soort keuken waar voortdurend gedachten gemaakt worden. De oefening is dat je de randen voelt van dit gebied. Randen zijn eigenlijk overgangen, je voelt ze als een verschil tussen binnen het gebied, dus daar waar je mind is, en buiten het gebied, daar waar je mind niet meer is. Vervolgens geef je aandacht aan de randen van dat gebied.

Avatar oefening 2 - de randen zien.

In dit geval de randen van je gedachten voelen, dus daar waar de gedachte nog wel is en daar waar ie niet meer is. In het boekje "De kunst van het nietsdoen" heeft Theo Fisher beschreven hoe je door deze oefening steeds beter in staat bent om je "gedachten stil te leggen".